BASE Advocaten - The Litigation Firm

Verplichte vrije dag op 5 mei?

Nieuws 03 mei 2016

Bevrijdingsdag, 5 mei, is in Nederland een officiële feestdag. Maar betekent dit ook dat werknemers op die dag recht hebben op een vrije dag? Hier ontstaat jaarlijks veel verwarring over. Arbeidsrecht advocaat Karen Hordijk licht het toe.

Afhankelijk van werkgevers
Het recht op vrije dagen is geregeld in de arbeidsovereenkomst en afhankelijk van een eventueel geldende cao. Bevrijdingsdag is wettelijk gezien geen verplichte vrije dag, maar in de praktijk komt het geregeld voor dat werknemers vrij zijn. Dit is afhankelijk van de bedrijfstak waarin wordt gewerkt. Zo zijn werknemers in dienst van de Rijksoverheid wel vrij, terwijl werknemers in het bedrijfsleven dat vaak niet zijn of hooguit eens per lustrumjaar. Voor de vraag of 5 mei een vrije dag is, zijn de arbeidsovereenkomst en een eventueel geldende cao leidend.

Religieuze vs. nationale feestdagen
Hoe komt het dat de meeste werknemers dit jaar wel vrij zijn op Bevrijdingsdag? Dit jaar valt Bevrijdingsdag samen met Hemelvaartsdag, wat een religieuze feestdag is. In Nederland is het gebruikelijk om vrij te zijn op religieuze feestdagen, zoals met kerst, Pasen en Pinksteren. Op deze dagen zijn werknemers bij zowel overheidsinstellingen als in het bedrijfsleven veelal vrij. In bepaalde sectoren, zoals de horeca of de zorg, moet er wel worden gewerkt. Vaak geldt hier een toeslag of compensatie voor het werken op een feestdag. Ook dit is geregeld in de arbeidsovereenkomst of de eventueel geldende cao.

Indien u over het voorgaande of over een andere arbeidsrechtelijke kwestie meer wilt weten, kunt u uiteraard contact opnemen met de auteur, Karen Hordijk, of een van de andere advocaten van de sectie arbeidsrecht.

Meer informatie

Terug

The Litigation firm

Uw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.

Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.

Expertise

Corporate & Commercial Litigation

Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer

Arbeidsrecht

BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer
Partner van
logo Erasmus
Vriend van
logo Sophia Kinderziekenhuis
Actueel-detail - BASE Advocaten
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en u toegang te geven tot onze social media.
Door op akkoord te drukken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.
Akkoord Niet akkoord