BASE Advocaten - The Litigation Firm

Wake-up call: juridische valkuilen van AirBnB

Blogs 02 juni 2016
In de afgelopen jaren is het enorm in populariteit toegenomen: je woning verhuren via het internationale platform AirBNB. Voornamelijk mensen uit de stad verhuren (een gedeelte van) hun woning aan toeristen om zo een extra vorm van inkomsten te genereren. Klinkt heel aantrekkelijk, nietwaar? De regels omtrent verhuur via het populaire platform zijn toch scherper dan op het eerste gezicht lijkt. Hier zijn enkele juridische valkuilen waarop men moet letten.
 

Koopappartementen

Verhuur van koopappartementen is afhankelijk van de splitsingsakte- en reglement. Doordat een gebouw in appartementen wordt gesplitst, koop je bij aankoop van een appartement in feite een deel van een gebouw. Hierdoor krijg je te maken met een splitsingsakte- en reglement, waarin beperkingen kunnen staan wat betreft verhuur en krijg je te maken met de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE dient in voorkomende gevallen vooraf toestemming te geven voor verhuur. 
 
Indien de woning met een hypothecaire geldlening is gefinancierd, hebben potentiële verhuurders mogelijk ook voorafgaande toestemming nodig van de hypotheekverstrekker. Overtreding van de gemaakte afspraken kunnen verstrekkende consequenties hebben. Zo kan bij verhuur zonder toestemming van de hypotheekverstrekker mogelijk de gehele geldlening worden opgeëist.
 

Huurwoningen

Bij huurwoningen is de situatie primair afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt in de huurovereenkomst. Het is mogelijk dat in de huurovereenkomst een onderverhuurverbod is opgenomen. Indien dit het geval is, is verhuur via platformen als AirBnB in beginsel niet toegestaan. Tijdelijke verhuur van een huurwoning aan toeristen kan in zo´n geval leiden tot ontbinding van de huurovereenkomst.

 

Gemeentelijke regels en belastingen 

Tot slot kunnen er nog gemeentelijke regels van invloed zijn op de woningen. Zo kunnen er bijvoorbeeld grenzen worden gesteld aan de maximum duur van verhuur en het maximale aantal personen dat tegelijkertijd in de woning mag verblijven. In sommige gemeenten is het nodig een vergunning te hebben voor verhuur aan toeristen. Op deze manier wordt getracht overlast en illegale zakelijke verhuur te beperken. Daarnaast dient bij verhuur aan toeristen ook belasting te worden betaald.
 
De verhuur via online platformen zoals AirBnB is dus niet zonder risico´s. Bij de verhuur van woningen is tijdelijk onderverhuur aan toeristen afhankelijk van de afspraken die in de overeenkomsten staan en de regels die gelden voor de eigenaar/verhuurder. Alvorens uw besluit om uw woning via AirBnB te verhuren, is het raadzaam om u voorafgaande te informeren over de regels die in uw geval gelden.
 
Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan contact op met Michiel Sweerts of een van de andere advocaten van de sectie Corporate & Commercial Litigation.
Meer informatie

Terug

The Litigation firm

Uw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.

Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.

Expertise

Corporate & Commercial Litigation

Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer

Arbeidsrecht

BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer
Partner van
logo Erasmus
Vriend van
logo Sophia Kinderziekenhuis
Actueel-detail - BASE Advocaten
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en u toegang te geven tot onze social media.
Door op akkoord te drukken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.
Akkoord Niet akkoord