BASE Advocaten - The Litigation Firm

Handhaving wet DBA uitgesteld tot in ieder geval 2018

Nieuws 21 november 2016
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft laten weten dat de werking van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties ("Wet DBA") wordt uitgesteld tot in ieder geval 2018. Dit betekent dat er tot die tijd geen boetes en naheffingen worden geheven. De staatssecretaris Wiebes reageert hiermee op de tumult die is ontstaan na de inwerkingtreding van de wet DBA (1 mei jl.). De wet heeft tot doel om schijnconstructies tegen te gaan, maar heeft vooralsnog het ongewenste effect dat opdrachtgevers geen opdrachten meer geven aan zzp'ers vanwege de onduidelijkheid over de vraag wanneer er nu sprake is van een echte opdrachtnemer-opdrachtgeverrelatie dan wel dat sprake is van een schijnconstructie (en dus van een werknemer-werkgeverrelatie met alle gevolgen van dien).

Staatssecretaris Wiebes heeft aangegeven dat het komende jaar (of langer indien nodig) de knelpunten van de wet worden opgelost. Intussen wordt de handhaving van de wet uitgesteld en dat betekent dat de Belastingdienst geen boetes uitdeelt of naheffingen oplegt. De staatssecretaris plaatst hierbij nog wel de kanttekening dat er een uitzondering geldt voor de "echte kwaadwilligen". Dat zijn opdrachtnemers en opdrachtgevers die duidelijk een werknemer-werkgeverrelatie hebben, waarbij dus duidelijk geen sprake is van een zelfstandige ondernemer. In dat geval zal de Belastingdienst wel degelijk handhavend optreden.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met mr. S.J.R. Barbas of een van de andere advocaten van de sectie Arbeidsrecht.

Meer informatie

Terug

The Litigation firm

Uw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.

Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.

Expertise

Corporate & Commercial Litigation

Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer

Arbeidsrecht

BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer
Partner van
logo Erasmus
Vriend van
logo Sophia Kinderziekenhuis
Actueel-detail - BASE Advocaten
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en u toegang te geven tot onze social media.
Door op akkoord te drukken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.
Akkoord Niet akkoord