BASE Advocaten - The Litigation Firm

Opnieuw een tragisch ongeval op Sint Maarten door een jetblast. Hoe zat dat ook alweer met de aansprakelijkheid van het vliegveld?

Blogs 18 juli 2017

Op Sint Maarten is vorige week een Nieuw-Zeelandse toeriste omgekomen door de 'jetblast' van een vertrekkend vliegtuig; een verschijnsel van snel stromende lucht dat geproduceerd wordt door de straalmotor van een vliegtuig. Maho Beach op Sint Maarten trekt al jaren veel publiek vanwege de startbaan van de Princess Juliana luchthaven die op slechts een paar meter van het strand begint. Vliegtuigen vliegen laag over het strand en veroorzaken extreme windsnelheden. De (adrenaline-)kick die dat geeft trekt mensen al jaren, maar is niet zonder gevaren. Het kostte de ongelukkige Nieuw-Zeelandse toeriste vorige week haar leven, maar leidde al vaker tot ongelukken en zelfs tot het bekende Jetblast-arrest 2004.

Een Zwitserse toeriste raakte in 2000 ernstig gewond toen zij – net als de toeriste vorige week – door een jetblast werd weggeblazen en op een rotsblok belandde. Zij stelde vervolgens het vliegveld aansprakelijk, omdat het vliegveld volgens haar onvoldoende waarschuwingsmaatregelen had getroffen in verband met het opstijgen van vliegtuigen. Op het hek rondom de startbaan had het vliegveld waarschuwingsborden met de tekst "WARNING! Low flying and departing aircraft blast can cause physical injury' geplaatst. Volgens de Zwisterse toeriste was dat onvoldoende. De rechtbank en het hof wezen haar vorderingen af, maar de Hoge Raad was haar gunstiger gezind en introduceerde in 2004 een nieuwe maatstaf.
Volgens de Hoge Raad is het voor het antwoord op de vraag of een waarschuwing kan worden beschouwd als een afdoende maatregel met het oog op de bescherming tegen een bepaald gevaar (mede) van doorslaggevende betekenis of te verwachten valt dat het plaatsen van waarschuwingsborden leidt tot een handelen of nalaten waardoor dat gevaar wordt vermeden. De Hoge Raad laat het hof vervolgens opnieuw oordelen en merkt daarbij op dat reeds vast stond dat het vliegveld kon verwachten dat het publiek zich zou opstellen in de zeer directe omgeving van de startbaan.

Of de waarschuwingsborden op het vliegveld in Sint Maarten sindsdien zijn aangepast is ons niet bekend. Feit is wel dat dezelfde plek vlakbij de startbaan tot op de dag van vandaag nog steeds door vele nieuwsgierigen wordt bezocht. De vraag of de huidige waarschuwingen van het vliegveld leiden tot het mijden van het gevaar van de jetblast lijkt daarmee beantwoord. Zou het tragische ongeval daarom wederom leiden tot een aansprakelijkstelling van het vliegveld?

Neem voor meer informatie contact op met Pauline Kortmann of een van de andere advocaten van de sectie Corporate & Commercial Litigation.

Meer informatie

Terug

The Litigation firm

Uw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.

Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.

Expertise

Corporate & Commercial Litigation

Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer

Arbeidsrecht

BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer
Partner van
logo Erasmus
Vriend van
logo Sophia Kinderziekenhuis
Actueel-detail - BASE Advocaten
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en u toegang te geven tot onze social media.
Door op akkoord te drukken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.
Akkoord Niet akkoord