BASE Advocaten - The Litigation Firm

Regeerakkoord 2017; "Ondernemers maken van Nederland de sociale, economische en digitale Europese koploper"

Nieuws 10 oktober 2017

Vanmiddag (10 oktober 2017) is het Regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepubliceerd. Wat betekent dit voor u als ondernemer?

Het kabinet steekt in het Regeerakkoord de loftrompet af over Nederlandse ondernemers. Ondernemers zijn volgens de regering van onschatbare waarde; de motor van de Nederlandse economie. Onze banen, welvaart, mogelijkheden om ons te ontwikkelen, danken we voor een groot deel aan creatieve zelfstandigen, innovatieve startups, trotse familiebedrijven, mondiale ondernemingen en een groot, gevarieerd en robuust midden- en kleinbedrijf, aldus het kabinet.

Het kabinet wil deze ondernemers ruimte geven en investeren in onderzoek en innovatie, zodat Nederland alles in huis heeft om als beste oplossingen te vinden voor digitalisering en globalisering. Hiermee kan Nederland volgens het kabinet sociaal, economisch en digitaal de Europese koploper worden. Een streven waar het enthousiasme en positivisme vanaf druipt. Hierbij een kort overzicht van enkele maatregelen waarmee het kabinet dit wil bereiken.

Ondernemers krijgen meer ruimte.

Allereerst wil het kabinet ondernemers meer ruimte gaan geven. Zo zal wet- en regelgeving worden gemoderniseerd zodat bedrijven met hun diensten en producten beter kunnen inspelen op maatschappelijke en technologische veranderingen en zullen de diverse inspecties beter gaan samen werken zodat betere handhaving gepaard zal gaan met minder administratieve- en toezichtlasten.

Innovatiekracht wordt versterkt.

Ook richt de regering zich op het versterken van innovatiekracht bijvoorbeeld door het investeren van 200 miljoen euro per jaar in fundamenteel onderzoek. Daarnaast komt 200 miljoen euro per jaar extra beschikbaar voor toegepast onderzoek. Onderdeel daarvan is een extra investering bij grote technologische instituten die aantoonbaar aan marktbehoeften tegemoet komen en publiek-private samenwerking bij universiteiten en hogescholen met focus op bèta en techniek. Ook dragen financiële technologische innovaties, zoals de opkomst van de Fintech markt, bij aan innovatie en concurrentie in de financiële sector.

Creëren van een goed en gelijk speelveld voor ondernemers en een concurrerend vestigingsklimaat.

Het kabinet streeft in het Regeerakkoord naar een goed en gelijk speelveld voor ondernemers. Zo worden maatregelen genomen die de invloed van activistische aandeelhouders, die vooral gericht zijn op de korte termijn, tegengaan.

Het Regeerakkoord richt zich ook op het verzekeren (en behouden) van een goed vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven en onderzoekers die ook echt iets toevoegen aan onze economie en samenleving. Hierbij hoort een aantrekkelijk financieel investeringsklimaat. Wel lijkt het kabinet de strijd aan te willen gaan tegen de zogenaamde brievenbusvennootschap. Het kabinet wil een eind maken aan de situatie dat firma’s zich alleen op papier in Nederland vestigen om belastingvrij miljoenen te kunnen rondpompen.

Concluderend volgt uit het Regeerakkoord dat het kabinet een aantal nieuwe maatregelen wil nemen om het ondernemers makkelijker te maken. Bijvoorbeeld de modernisering van wet- en regelgeving en het aanpakken van activistische aandeelhouders met enkel zicht op de korte termijn bieden uitkomst voor ondernemers. Het is echter de vraag of Nederland hiermee in de komende vier jaar ook daadwerkelijk sociaal, economisch en digitaal de Europese koploper zal worden. Voor meer informatie neem contact op met de sectie Corporate & Commercial Litigation

Meer informatie

Terug

The Litigation firm

Uw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.

Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.

Expertise

Corporate & Commercial Litigation

Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer

Arbeidsrecht

BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer
Partner van
logo Erasmus
Vriend van
logo Sophia Kinderziekenhuis
Actueel-detail - BASE Advocaten
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en u toegang te geven tot onze social media.
Door op akkoord te drukken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.
Akkoord Niet akkoord