BASE Advocaten - The Litigation Firm

Strafvervolging voor Baker Tilly voor belastingfraude

Nieuws 03 april 2018
Dit is de kop van het FD vandaag.

De aansprakelijkheid van (fiscaal-)adviseurs voor kort gezegd belastingtrucs is actueel. Eerder wezen wij al op een interessante civielrechtelijke uitspraak  van de rechtbank Amsterdam (van 14 februari jl.) over de aansprakelijkheid van een trustkantoor en haar bestuurders voor schade die de Belastingdienst lijdt als gevolg van belastingontwijking door cliënten van het kantoor. In het geval van Baker Tilly gaat het om strafrechtelijke aansprakelijkheid van de adviseur voor een belastingconstructie waarbij belasting op winst werd “ontdoken” via een trustkantoor op Cyprus. Baker Tilly wordt onder meer verdacht van valsheid in geschrifte en het opzettelijk doen van onjuiste aangiften. Maar ook hier speelt een civiel traject. De betreffende ondernemer is namelijk geconfronteerd met boetes en naheffingen door de Belastingdienst en wil die als schade verhalen op Baker Tilly. Er is in dit kader al een klacht ingediend bij de Accountantskamer en klaarblijkelijk heeft de rechtbank Rotterdam Baker Tilly recent veroordeeld om alvast een deel van de schade te vergoeden. Volgens de rechtbank draagt de ondernemer ook zelf overigens ook schuld aan de ontstane schade. In onze blog van 16 februari jl. wezen wij al op de uitdijende aansprakelijkheid voor met name fiscale adviseurs voor kort gezegd fiscale trucs. Deze zaak is daar ook weer een voorbeeld van.

BASE Advocaten is als Litigation boutique gespecialiseerd in dit soort aansprakelijkheidskwesties. Vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Joris Arts of een van de andere advocaten van de sectie Corporate & Commercial Litigation.

Meer informatie

Terug

The Litigation firm

Uw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.

Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.

Expertise

Corporate & Commercial Litigation

Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer

Arbeidsrecht

BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer
Partner van
logo Erasmus
Vriend van
logo Sophia Kinderziekenhuis
Actueel-detail - BASE Advocaten
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en u toegang te geven tot onze social media.
Door op akkoord te drukken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.
Akkoord Niet akkoord