BASE Advocaten - The Litigation Firm

Wil HEMA de franchiserelaties beëindigen?

Blogs 19 juli 2018
Een sluimerend geschil tussen HEMA en haar franchisenemers over de verdeling van internetopbrengsten lijkt het einde van franchise voor HEMA in te luiden. Dat is in ieder geval de boodschap die HEMA bij haar franchisenemers heeft willen laten landen. HEMA heeft een brandbrief aan al haar franchisenemers gestuurd. NRC publiceerde de brief. Daaruit is op te maken dat HEMA de afgeketste verkoop van het bedrijf door investeringsmaatschappij Lion Capital aan Core Equity volledig in de schoenen schuift van de franchisenemers. HEMA schrijft dat de rol als franchisenemer "als zeer problematisch wordt ervaren" waardoor er geen "investeringsperspectief wordt gezien in HEMA". Zolang HEMA gebonden blijft aan de huidige franchiseovereenkomst bestaat er volgens haar alleen een "negatief toekomstperspectief". HEMA ervaart de samenwerking als "contraproductief en bezwarend" en zij constateert dat "de huidige vorm van samenwerking geen toekomst meer heeft". De samenwerking met franchisenemers is volgens HEMA "duurzaam onhoudbaar en onwerkbaar geworden".


Stevige woorden van franchisegever HEMA die kennelijk helemaal klaar is met de handelwijze van de vereniging van franchisenemers ("VAB"). Volgens HEMA verspreidt de VAB aperte onjuistheden in de media, lekt zij bedrijfsgevoelige informatie, weigert de VAB een constructief gesprek over oplossing van het "internetverkoopgeschil" en sleept zij in plaats daarvan HEMA voor de rechter in verschillende procedures.

Waar is HEMA op uit? Dat zegt ze natuurlijk niet met zoveel woorden ("ten aanzien van de exacte uitwerking daarvan zullen wij u nader informeren"), maar het heeft er alle schijn van dat ze onder grote druk van beëindiging van de franchiseovereenkomsten de afspraken over verdeling van internetverkopen alsnog vloeibaar wil maken. HEMA laat haar tanden zien.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Thomas Faaij, Joris Arts of een van de andere advocaten van de sectie Corporate & Commercial Litigation.

Meer informatie

Terug

The Litigation firm

Uw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.

Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.

Expertise

Corporate & Commercial Litigation

Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer

Arbeidsrecht

BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer
Partner van
logo Erasmus
Vriend van
logo Sophia Kinderziekenhuis
Actueel-detail - BASE Advocaten
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en u toegang te geven tot onze social media.
Door op akkoord te drukken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.
Akkoord Niet akkoord