Op 9 november van vorig jaar sprak de Hoge Raad zich uit over de vraag of de curator van een failliete huurder zonder toestemming van de verhuurder een winkelruimte in gebruik kan geven aan een derde. In dit geval was sprake van een gefailleerde schoenenwinkel. De verhuurder van de winkelruimte had in de huurovereenkomst met de schoenenwinkel een verbod op onderverhuur opgenomen. Na faillissement van de huurder had de verhuurder de huurovereenkomst op grond van artikel 39 Faillissementswet tussentijds opgezegd. Gedurende de opzegtermijn stond de curator het een derde partij (naar gangbaar gebruik) toe gedurende de opzegtermijn van het gehuurde gebruik te maken. De Hoge Raad oordeelde echter dat het handelen van de curator in strijd was met het verbod tot onderverhuur en dat de curator daarmee tekort was geschoten in de nakoming van de huurovereenkomst.
In het radio-interview van BNR met Marc van Zanten, partner bij CMS Law, geeft laatstgenoemde aan dat deze uitspraak weleens een bom zou kunnen leggen onder de snelle doorstart van winkelketens. Inderdaad, in de besproken zaak werd de curator persoonlijk aansprakelijk geacht voor zijn handelen. Een curator zal in de toekomst dus wel twee keer nadenken voordat hij een derde de winkelruimte van een gefailleerde huurder in gebruik laat nemen om op die wijze de mogelijkheden van een doorstart te onderzoeken. Voor u als verhuurder betekent deze uitspraak mogelijk echter dat u niet langer slechts toeschouwer bent waar het gaat om de verhuur van uw pand na faillissement van de huurder (of beter gezegd: nooit toeschouwer bent geweest). Maken die olifant of kater straks toch gewoon plaats voor een polospeler te paard.
Wordt u geconfronteerd met een doorstarter ondanks dat in de huurovereenkomst een verbod tot onderverhuur staat? Of hebt u een andere vraag over een huurrechtelijke kwestie? Neem dan contact op met Frank van den Boomgaard of een van de andere advocaten van de sectie Corporate & Commercial Litigation.
Meer informatieUw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.
Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.
Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.
BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.