Welke voorwaarden gelden er voor compensatie?
De compensatieregeling geldt voor (transitie)vergoedingen die op of na 1 juli 2015 zijn betaald. Indien het einde van de periode van twee jaar arbeidsongeschiktheid al vóór 1 juli 2015 lag, dan is naar verwachting geen compensatie mogelijk. Om in aanmerking te komen voor de compensatie gelden de volgende voorwaarden:
De werkgever zal om het voorgaande aan te tonen veelal de volgende gegevens moeten verstrekken:
Het UWV compenseert de transitievergoeding waar de werknemer recht op had op de dag na de einddatum van het opzegverbod wegens arbeidsongeschiktheid (104 weken). Dit betekent dat een eventuele (transitie)vergoeding die berekend is op een latere feitelijke einddatum niet geheel wordt vergoed. Door de inwerkingtreding van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020 is de berekening van de transitievergoeding gewijzigd. Het UWV houdt hierbij aan dat bij beëindigingsprocedures van de arbeidsovereenkomst die aantoonbaar vóór 1 januari 2020 zijn gestart, de transitievergoeding volgens de regels van vóór 1 januari 2020 wordt berekend. Indien de beëindigingsprocedure van de arbeidsovereenkomst op of na 1 januari 2020 is gestart, dan gelden de huidige regels.
De compensatie kan dus een ander bedrag zijn dan het bedrag aan vergoeding dat met de werknemer is afgesproken en is uitbetaald. Uiteraard vergoedt het UWV ook niet meer dan door de werkgever is betaald, indien dit bedrag lager mocht zijn dan de (transitie)vergoeding. Bovendien zal, indien de werkgever een loonsanctie opgelegd heeft gekregen, de in die periode opgebouwde (transitie)vergoeding niet worden gecompenseerd. Tot slot geeft het UWV aan dat ook de wettelijke rente en werkgeverspremies niet worden vergoed.
Tot wanneer kan de compensatie worden aangevraagd?
De datum van de betaling van de (transitie)vergoeding bepaalt tot wanneer werkgevers de compensatie kunnen aanvragen. Indien de (transitie)vergoeding volledig is betaald vóór 1 april 2020, dan kan de aanvraag tot en met 30 september 2020 worden gedaan. Indien de (transitie)vergoeding volledig is betaald op of na 1 april 2020, dan dient de aanvraag binnen 6 maanden nadat de (transitie)vergoeding is betaald te worden gedaan. Let op: indien de aanvraag buiten de toepasselijke termijn wordt gedaan, dan vervalt de mogelijkheid om compensatie te ontvangen.
De duur van de beoordeling van de aanvraag is afhankelijk van de einddatum van het opzegverbod wegens arbeidsongeschiktheid. Indien dit opzegverbod al vóór 1 april 2020 is geëindigd, dan dient het UWV binnen 26 weken na het indienen van de aanvraag een beslissing te nemen. Indien dit opzegverbod op of na 1 april 2020 is geëindigd, dan dient het UWV binnen 8 weken na het indienen van de aanvraag een beslissing te nemen. In beide gevallen geldt dat indien het UWV oordeelt dat er recht is op een (gedeeltelijke) compensatie, dit bedrag binnen 6 weken na de datum van de beslissing wordt uitbetaald.
Tot slot heeft het UWV laten weten dat de huidige coronacrisis geen invloed zal hebben op de compensatieregeling.
Heeft u vragen over de compensatieregeling of heeft u hulp nodig bij het aanvragen ervan? Neem dan contact op met een van de advocaten van de sectie Arbeidsrecht.
Meer informatie
Uw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.
Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.
Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.
BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.