BASE Advocaten - The Litigation Firm

Signalering: wettelijke betalingstermijnen

Blogs 17 mei 2013

Vele betalingen tussen bedrijven onderling vinden later plaats dan overeengekomen. Dit is kostbaar. De Europese Unie vecht al jaren tegen te late betalingen. In verband met implementatie van de Europese richtlijn 2007/11/EU gelden vanaf 16 maart 2013 nieuwe wettelijke betalingstermijnen in Nederland.

Kort gezegd, zijn de wettelijke betalingstermijnen tussen bedrijven onderling nu, na implementatie, als volgt (artikel 6:119a BW);

- als er contractueel niets is geregeld, moet de factuur uiterlijk 30 dagen na ontvangst betaald worden;
- in de overeenkomst mag een langere termijn van maximaal 60 dagen worden afgesproken;
- een betalingstermijn langer dan 60 dagen kan overeengekomen worden, maar is alleen toegestaan indien aangetoond kan worden dat dit voor beide partijen niet nadelig is.

Indien niet tijdig wordt betaald, wordt het zo eenvoudiger incassokosten in rekening te brengen. De wet bepaalt dat na vervaldatum van de factuur er zonder verdere voorafgaande aanmaning recht op incassokosten bestaat. Incassokosten bedragen een percentage van de factuur met een minimum van EUR 40,-. Daarnaast mag vanaf de vervaldatum wettelijke handelsrente in rekening gebracht worden.

Deze nieuwe regels gelden voor overeenkomsten die tussen bedrijven onderling op of na 16 maart 2013 zijn gesloten. Denkt u hieraan bij het sluiten van overeenkomsten en check uw algemene voorwaarden op strijdigheden.

Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel, neemt u dan contact op met mr. T.B.M. Faaij en mr. R.A.W.J. van Eijck .

(c) BASE Advocaten B.V.

Meer informatie

Terug

The Litigation firm

Uw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.

Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.

Expertise

Corporate & Commercial Litigation

Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer

Arbeidsrecht

BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer
Partner van
logo Erasmus
Vriend van
logo Sophia Kinderziekenhuis
Actueel-detail - BASE Advocaten
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en u toegang te geven tot onze social media.
Door op akkoord te drukken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.
Akkoord Niet akkoord