BASE Advocaten - The Litigation Firm

Het Financieele Dagblad 07/09/06 - Zelf de koers kunnen bepalen

Artikelen 07 september 2007
Een mooie baan als advocaat bij een gerenommeerd kantoor, wie tekent daar niet voor? Toch vertrekken steeds meer jonge advocaten om voor zichzelf te beginnen.
Verschillende jonge Haagse advocaten bundelen vanaf oktober hun krachten - met de hulp van een paar oudgedienden - en starten het nieuwe advocatenkantoor Van der Feltz Advocaten. Begin dit jaar openden jonge medewerkers van advocatenkantoren in Rotterdam het nieuwe kantoor Base Advocaten. Waarom keren deze advocaten de grote kantoren de rug toe en springen ze in het diepe? 'Het scheelt een slok op een borrel dat je niet meer afhankelijk bent van de nukken van een ander', vat een van hen het kernachtig samen.

Het statige pand aan de Javastraat in Den Haag staat nog vol met onuitgepakte dozen. Willem van der Werf (28) werkte ruim vijf jaar bij De Brauw in de grondverwervingspraktijk. 'We maakten al langer grappen over het starten van een eigen kantoor, maar toen vorig jaar bleek dat De Brauw de grondverwervingspraktijk zou laten vallen, zagen we eigenlijk geen toekomst meer bij het kantoor. We besloten zelf een kantoor te gaan beginnen. Al snel daarna zijn er contacten met andere advocaten gelegd.'
Jaap-Jan van der Gouw (34) was een van die advocaten. Hij werkte ruim acht jaar bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. 'Ik speelde zelf niet met het idee om voor mezelf te starten maar dacht al wel na over mijn toekomst bij Pels Rijcken. Ik vond het werk wel erg leuk maar voelde me minder goed thuis in die grote organisatie.'

Dat een aantal zwaargewichten mee wilde doen, maakte de stap wel gemakkelijker. Willem: 'We beginnen meteen met mensen die een eigen praktijk en cliënten inbrengen en dat is een geruststellend idee.' Er wordt verwacht dat ze het eerste jaar een omzet tussen de anderhalf en twee miljoen euro moeten kunnen behalen. 'Het worst-case-scenario is dat je je huis moet verkopen, maar dan betrek je een flatje. De wereld vergaat daardoor niet. Bovendien: het gaat gewoon lukken, anders waren we er niet aan begonnen', zegt Jaap-Jan vol vertrouwen.

Virgil Appelman (31) en Ruben van Eijck (38) weten inmiddels hoe het is om een eigen kantoor te runnen. Ze werkten allebei bij NautaDutilh in Rotterdam maar kozen uiteindelijk met collega's Rob Sies en Hester Bos toch voor het eigen ondernemerschap. Base Advocaten is volgens Virgil de verwezenlijking van een jongensdroom. 'Het is een veilige optie om bij zo'n groot kantoor te blijven hangen. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik wil zelf de koers kunnen bepalen.'

Base Advocaten startte zonder hulp van oudgedienden. In het ondernemingsplan werd gekozen voor een behoudend scenario. 'Daarbij zijn we echt uitgegaan van een situatie waarbij we met niets zouden starten. Lege kast, kijken naar de telefoon en hopen dat hij overgaat', vertelt Virgil. Alle contracten werden afgesloten voor een periode van twee jaar. Ruben: 'We hadden besloten dat we na twee jaar zouden stoppen als zou blijken dat we niet verder zouden zijn gekomen dan het meest negatieve scenario.'
Bij het starten van een eigen onderneming komt een heleboel kijken. Jaap-Jan: 'Af en toe werd ik gek van alle bureaucratie. Het duurt langer dan je denkt voordat je de deuren open kunt zetten.' Virgil en Ruben hebben hun plannen zo lang mogelijk geheim proberen te houden voor hun vorige werkgever. 'Het begon met een grap aan de bar. Zo van: zullen we dat maar eens gaan doen', vertelt Ruben.

Later werden de plannen serieuzer. Virgil: 'In de pauze ga je er met z'n vieren vandoor om een pand te bekijken. Dan kom je aan bij een pand waar een makelaar vrolijk voor de deur met z'n folder aan het wapperen is terwijl jij snel naar binnen wilt voordat je gesnapt wordt. Achteraf konden we om die situatie natuurlijk wel erg hard lachen.'

De jonge advocaten zijn niet weggelopen bij de grote kantoren vanwege de druk die er heerst. 'Ook hier moet de schoorsteen gewoon roken', legt Virgil uit. 'Het verschil is alleen dat jouw agenda niet meer door iemand anders wordt bepaald.'

Een halfjaar na de start lijkt het Base Advocaten voor de wind te gaan. 'We wilden een echt Rotterdams kantoor oprichten met een procespraktijk en scherpe en transparante tarieven. Dat is ons gelukt. Bovendien is de kwaliteit van de zaken en de clientièle onverminderd hoog gebleven', zegt Virgil.

Inmiddels is de eerste medewerker al aangenomen. 'We waren er eigenlijk van uitgegaan dat dat in het gunstigste geval in het tweede jaar misschien zou gebeuren', zegt Ruben.
Zes maanden na de opening hebben de starters al hun eerste bescheiden winst weten te behalen en hopen ze voor het eerste jaar op een omzet van zeven à acht ton. En de grootste valkuil bij het starten van een eigen kantoor? Virgil: 'Eigenlijk is het allemaal prima verlopen. Wel hebben we naar elkaar toe moeten groeien in deze nieuwe setting.' Ruben knikt. 'Opeens moet je het samen doen en in dat opzicht moet je best wel weer even aan elkaar wennen.'

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad Meer informatie

Terug

The Litigation firm

Uw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.

Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.

Expertise

Corporate & Commercial Litigation

Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer

Arbeidsrecht

BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer
Partner van
logo Erasmus
Vriend van
logo Sophia Kinderziekenhuis
Actueel-detail - BASE Advocaten
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en u toegang te geven tot onze social media.
Door op akkoord te drukken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.
Akkoord Niet akkoord