BASE Advocaten - The Litigation Firm

Dief van uw eigen portemonnee!? - mr. R.A.W.J. van Eijck - 03/05/06

Blogs 03 mei 2007

Regelmatig worden leveranciers geconfronteerd met schade wegens het feit dat hun facturen veel te laat betaald worden. Veelal hebben leveranciers in hun algemene voorwaarden laten opnemen dat de debiteur verplicht is deze schade in de vorm van rente te betalen. Ook de wet voorziet in de mogelijkheid om rente te vorderen.

Wanneer de wanbetaler een consument is en wanneer de wanbetaler niet binnen een expliciet van tevoren gestelde termijn aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan is deze wettelijke rente verschuldigd. De wettelijke rente, die verschuldigd is vanaf de dag volgend op de uiterste betalingsdatum, bedraagt op dit moment 4%.

Wanneer de wanbetaler geen consument is maar een (rechts-)persoon die een onderneming drijft dan is deze wettelijke handelsrente verschuldigd. De wettelijke handelsrente is aanzienlijk hoger dan de gewone wettelijke rente en bedraagt op dit moment maar liefst 9,25%.

In tegenstelling tot wettelijke rente gaat wettelijke handelsrente automatisch en zonder aanmaning lopen; derhalve ook wanneer geen uiterste dag van betaling is overeengekomen. Indien wel een uiterste dag van betaling is overeengekomen is de rente verschuldigd vanaf de dag volgend op de uiterste betalingsdatum. Als geen betalingstermijn is overeengekomen geldt - in beginsel - een betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de factuur.

Kortom: leveranciers, wees alert! Maak aanspraak op wettelijke (handels-)rente wanneer u te maken hebt met een wanbetaler. Wanneer u twijfelt of de debiteur rente verschuldigd is of wanneer u ?upt problemen heeft met incasseren van een vordering, laat uw vordering dan eens beoordelen door een advocaat.

Indien u vragen heeft over wettelijke (handels)rente neem dan contact op met Ruben van Eijck van BASE Advocaten.

Meer informatie

Terug

The Litigation firm

Uw probleem oplossen, zodat u verder kunt met ondernemen. Daar gaat het om. Het is ons vak en onze passie om een zakelijk of arbeidsrechtelijk geschil beheersbaar te maken en op te lossen. Soms kan dat door als advocaat onzichtbaar te blijven en achter de schermen een zo optimaal mogelijk dossier te vormen voor en met u. Een andere keer vraagt een zaak om een aanpak voor de schermen. Diplomatiek waar het kan en agressief waar het moet. En soms is keihard procederen onvermijdelijk. Omdat de grenzen zijn bereikt, omdat een wederpartij niet bereid blijkt tot een constructieve oplossing, of omdat het voor uw reputatie in de markt van belang kan zijn om een streep te trekken.

Maatwerk staat centraal bij de behandeling van iedere zaak. Want we doen het samen, advocaat en cliënt. We investeren in de onderlinge samenwerking en verdiepen ons in uw onderneming en uw markt. BASE maakt duidelijke keuzes uit kracht, omdat we alleen willen doen waar we écht goed in zijn en omdat u altijd moet kunnen rekenen op toegevoegde waarde. Daarom richt onze praktijk zich op Corporate & Commercial Litigation en Arbeidsrecht.

Expertise

Corporate & Commercial Litigation

Bij BASE Advocaten beoefenen we de proces- en conflictmanagement praktijk op het allerhoogste niveau. Wij staan binnen- en buitenlandse cliënten bij in vitale zakelijke geschillen. Geschillen binnen de vennootschap, bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, aandeelhouders-geschillen, geschillen over commerciële contracten, overnamegeschillen, geschillen tegen (of voor) financiële instellingen over zorgplichtkwesties en beroepsaansprakelijkheidskwesties. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer

Arbeidsrecht

BASE Advocaten biedt topspecialisten op het gebied van het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers (nationaal en internationaal), individuele bestuurders/werknemers, als ondernemingsraden bij. In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen wij onder meer op het gebied van ontslag, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden, disciplinaire maatregelen, medezeggenschap en werkgeversaansprakelijkheid. Klik hieronder voor meer informatie.

Lees meer
Partner van
logo Erasmus
Vriend van
logo Sophia Kinderziekenhuis
Actueel-detail - BASE Advocaten
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en u toegang te geven tot onze social media.
Door op akkoord te drukken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.
Akkoord Niet akkoord